PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

18 octombrie 2011

Ce mâncăm?

După ce am citit acest articol "Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Vezi cum se fabrică pâinea neagră" şi pentru că nu am ajuns zilele trecute să luăm pâinea noastră "cea de toate zilele" adusă de la Lunca din Harghita, am cumpărat o pâine şi m-am uitat pe pungă, să văd din ce e făcută.
Oare nu se mai face pâine fără atâtea "adaosuri"? Simplă : făină, apă, sare, drojdie (şi cu cartofi cum cumpăram de la Breţcu din Covasna).
Oare ce-or fi alea fibre din citrice? 
Şi cum scrie şi în articol culoarea la pâine sigur a fost dată de "făina de malţ prăjit din orz".
Pentru că nu vreau să mănânc aşa ceva şi pentru că a venit frigul şi pot da drumul la cuptor o să mă apuc să fac pâine. Acum nu ştiu ce mai are făina pe care o cumpăr, dar poate nu e aşa de e-urită.

Voi ce părere aveţi după ce citiţi articolul din ziar şi ceea ce scrie pe acea pungă?

Dar de asta ce ziceţi?
Fără "adaosuri"
Dar:
Oare ce înseamnă?

P.S. Abia aştept să văd filmul "Toxic"! Cred că aţi auzit despre el. 

10 comentarii:

  1. daca e cu codex alimentarius e de rau..pita era piinea mea preferata after all...lasa ne facem in casa cu faina neagra de la plafar=preferata mea-eu fac piine cu seminte, sau piine cu masline, sau piine cu ceapa, toate cu ulei de masline..ah si am inventat eu o retete de piine din faina amestecata cu putin malai--gizas e delicios

    RăspundețiȘtergere
  2. folosirea produselor cu initium sporeşte cu până la 65% rata riscului de cancer de colon, substanţă care intră rapid în combinaţii chimice, devenind reziduală în organism. De pilda, 1 mg de initium intrat în organism o singură dată se elimină în aproape un an. Or, dacă acest produs este folosit zilnic, practic el nu mai este eliminat din organism. Apoi, aşa cum initium ajută la creşterea rapidă a celulelor leguminoase, la fel de repede va conduce la mărirea tumorilor maligne.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un pont,cu cat e mai inestetica si arata ca necrescuta cu atat e mai naturala.
    Cea crescuta si aratoasa are mult afanator.

    RăspundețiȘtergere
  4. @karma police sa ne spui cum e cu malaiul ca sa incerc si eu
    @ FJ13 - de cate ori vin la Ploiesti, ma "imbolnavesc de nervi" din cauza painii. Penultima oara cand am fost am venit cu painea de la Bretcu! Vinde-mi un pont de unde sa iau paine cand vin la Ploiesti. Ultima oara am gasit la Hale, pe langa "Gogoserie", lipie, dar exact cum ai zis tu inestetica. Dar a fost buna in comparatie cu ce se gaseste in rest.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si noi luam de cate ori putem paine de Covasna :) dar dupa ce ai scris parca m-as apuca si eu de facut paine.
    Imi aduc aminte de cineva plecat in SUA, care venea in Romania imediat dupa revolutie printre altele sa manance paine neagra cu parizer (inca era autentic, nu cos de gunoi). of, of

    RăspundețiȘtergere
  6. @Parmena-inainte de revolutie nu prea mancam paine neagra ca se zicea ca e pentru porci, iar acum o cautam!!! Dar mie dintotdeauna mi-a placut painea neagra. O paine buuna am mancat cand am fost la Centrul de Sanatate de la Herghelia. Acolo era paine neagra adevarata, nu cu coloranti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mie mi-a placut cartea aceasta http://www.librarie.net/carti/148060/Noua-ordine-alimentara-noi-mai-mancam-Vol-Gheorghe-Mencinicopschi
    a dlui dr cu nume imposibil de pronuntat.
    Pentru ca am aflat de acolo cat de putine marci romanesti fabrica produse fara adaosuri. Am gasit vreo doua feluri de paine facuta pe undeva prin Moldova si o dulceata de prune originala, traditionala. Silvoizul acela pe care il puneau bunicile noastre in placinte........

    RăspundețiȘtergere
  8. Stiam ca a aparut cartea dar inca nu mi-a "picat" in mana! Stiu de magiunul de Topoloveni, cred ca despre acela e vorba, am luat si eu, e foarte bun.
    Va fi interesant de vazut filmul despre care am scris mai sus, pentru ca dr. Mencinicopschie unul dintre realizatori.
    De vazut emisiunea Profesionistii, de pe site-ul Eugeniei Voda.
    http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse/gheorghe-mencinicopschi

    RăspundețiȘtergere
  9. Exact, era vorba de magiunul de Topoloveni!
    Maaama, ce pofta mi s-a facut :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Pana anul trecut am luat magiunul de Topoloveni. Anul trecut am primit atatea pruneeee, ca a trebuit sa ma fac gospodina si am facut eu gem de prune si compot. Mai am si acum vreo cateva borcane de anul trecut, ca anul asta nu prea s-au facut prunele.

    RăspundețiȘtergere