Fragmente:
Irina Procopiu (doamnă de onoare a Reginei Maria) a fost foarte apropiată de George Enescu și de Maria Cantacuzino Enescu.
Ea era invitată la seratele muzicale pe care Enescu le ținea la Palatul Cantacuzino din București (care acum este Muzeul Național „George Enescu”) cât și la Vila Luminiș de la Sinaia.
Un fragment din cartea Irinei Procopiu
***
„Regina.. povestește întâlnirea cu Papa, care voia s-o facă pe prințesa Ileana să iscălească o hârtie potrivit căreia nu va intra niciodată într-o biserică ortodoxă. Prințesa nu a semnat...." (1931)
***
1 aprilie 1940
"Radu Mandrea, pesimist, crede că războiul va dura 7 ani, dacă America nu intervine, și asta în favoarea Rusiei și a bolșevismului. Oricum, Europa o să iasă ruinată cu totul."
***
Două cărți. Doi autori care au trăit aproape în aceeași perioadă de timp, s-au cunoscut, s-au întâlnit de-a lungul timpului și au scris despre subiecte total diferite, despre pături sociale diferite ale României din prima parte a secolului XX.
Autoarea primei cărți, Irina Procopiu, care își scrie memoriile, făcea parte din aristocrația României, fiind doamnă de onoare a Reginei Maria. De multe ori în carte face referire la întâlnirile pe care le are cu familia Cioflec. „Ieri am dejunat la Capșa cu soții Cioflec, mereu drăguți cu mine și atât de plăcuți. -26 martie 1942
Mai multe despre cartea Irinei Procopiu: aici
Autorul celei de-a doua cărți, fiind învățător la începutul secolului XX, în comuna Chiojdeanca, din județul Prahova, se inspiră la scrierea romanului, din viața țăranilor de acolo. Din surse sigure am aflat că personajele au existat și unele din întâmplări sunt adevărate, autorul schimbându-le numele, atât locuitorilor, dar și locurilor.
El a a avut o lungă și strânsă prietenie cu Panait Istrati.
Despre personalitatea lui Romulus Cioflec:
https://www.mncr.ro/.../2016ALBUMCIOFLECfinalversion52pag...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu