PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

12 mai 2010

Gândiţi-vă pe cine plătiţi atunci când daţi bani cerşetorilor

         "Faceţi milostenie, daţi la săraci, daţi la neputincioşi, la orbi, la şchiopi. Cercetaţi bolnavii, daţi-le de mâncare, daţi-le apă... Dacă voi nu faceţi bine, cum de aşteptaţi binele!? La ţiganii tineri să nu le daţi că e păcat. Toţi tinerii pot munci." - Părintele Arsenie Boca (din cartea Mărturii din Ţara Făgăraşului despre Părintele Arsenie Boca).
         
       De multe ori trec pe lângă persoane care cerşesc. De la un timp nu mai dau de pomană pe stradă decât foarte rar.
          Am întâlnit odată un om în vârstă, nu prea bine îmbrăcat căruia dintr-o privire am simţit impulsul să-i dau ceva bani. Nu  a cerut el. I-am dat eu. Dar când cere cineva nu pot să-i dau. Nu ştiu de ce.  În acelaşi timp parcă mă încearcă şi un sentiment de vinovăţie. 
       Prefer să dau ceva la cineva pe care cunosc, ştiu că nu are şi că ceea ce dau este primit. 
      Cu mai mulţi ani în urmă am avut o experienţă cu o rudă mai în vârstă la care am ţinut  şi ţin în continuare foarte mult deşi nu mai este printre noi.
     Îi era cam rău, băuse cafea cam multă şi am întrebat-o de ce a băut dacă ştie că îi e rău. La care ea mi-a răspuns mai în glumă, mai în serios ca să-i ţină o săptămână că nu are bani să-şi cumpere. Mi-au dat lacrimile pe moment. Discuţia era în maşină, o duceam acasă. Apoi a venit vorba de medicamente şi a spus că nu poate să-şi permită să le cumpere pe toate, că nu-i ajung banii. Să nu credeţi că se plângea la mine. Nu, pur şi simplu, povestea unei nepoate pe care o vedea din când în când şi la care cred că a ţinut foarte mult. De aceea când a coborât, cu lacrimi în ochi  i-am dat nişte bani pentru a-şi putea lua acele medicamente de care avea nevoie urgent. Plângeam amândouă şi o rugam să ia acei bani, pentru că nu voia să-i primească.
       Cred că răspunsul la problema  mea l-am găsit la Ploieşti:


10 comentarii:

  1. ai vazut clipul ala cu cersetorul din metrou ce vorbea pe iphone

    RăspundețiȘtergere
  2. Stii care e faza: cei care cer pe strada sunt profesionisti ai cerselii, vezi mai bine saracii daca te uiti la fata celor de pe strada, la privirea lor. Si acum ma doare inima cand imi amintesc de un batran, saracul abia misca, de ceva ani bate incepand cu primavara centrul Sibiului cu pungi cu seminte rugandu-se de trecatori ca sa i le cumpere, sa aiba ceva bani de medicamente si mancare. :((((((((

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai vazut Filantropica? de fiecare data cand vad cersetori ma gandesc la asta. mie imi place sa dau la batrani, la unii tarani, la astfel de amarati.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aseara am vazut Filantropoca, daca nu l-ai vazut inca, cauta-l ca merita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma scot din pepeni cersetori cind iti cer o suma fixa si nu doar 5o bani!
    Duminica am fost la o inmormintare si un cersetor mi-a cerut asa: sa-i dau 1 sau 2 roni!
    Uf!
    Eu dau dar nu peste poate!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu cum e in alta parte, dar aici in Postul Pastelui cand se fac pomeni, pur si simplu te darama, aproape ca-ti iau din farfurie ce ai. Unii nu vor coliva, vor fructe, prajituri...

    RăspundețiȘtergere
  7. Incepusem mai demult sa vad Filantropica, dar nu l-am vazut pana la sfarsit. Dar pentru ca mi l-ati recomandat, acum l-am terminat de vazut. Bun film. Concluzia e cea care am scris-o in postare: "Prefer să dau ceva la cineva pe care cunosc, ştiu că nu are şi că ceea ce dau este primit."

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu dau intotdeauna la batrani.Poate sa zica oricine orice!SUNT BANII MEI SI FAC CE VREAU!eu am constiinta curata ca am ajutat un suflet.Daca e sarlatan e problema lui fata de Dumnezeu,dar daca e un care are chiar nevoie?Sunt unii care-si zic"de ce sa dau?ca astia strang mai multi bani ca mine intr-o zi"...dar nu se stie maine,maine poate nu strange nimic.Si apoi,nu ma imbogatesc eu de la 1 leu sau de o paine sau cateva bucati de mancare.
    Mai Mihaela...sincer,nu toti dau coliva la biseica atunci cand se fac pomeni?mai schimbam si noi repertoriul.

    RăspundețiȘtergere
  9. @mihaella
    La biserica unde ma duc, cam cunosc oamenii
    si cred ca se simt oamenii care sunt si care nu sunt sarlatani.

    RăspundețiȘtergere
  10. eu nu mai dau bani pe strada de mult.
    Fiecare cersetor invalid,bolnav sau batran are pe trotuar un "peste" care ii ia banii,ii da o sticla de bautura iar a doua zi o ia de la inceput.
    nu dau de asemeni bani la biserica si nici la cimitir.
    fac 10 pachete cu mancare si le dau femeii care aprinde candela.
    este de 50 de ani in cimitir si stie adevaratii nevoiasi.
    Ceilalti arunca mancarea la gunoi si cer bani de bautura.
    de la statia de metrou pana acasa este imposibil sa nu gasesc o familie,un copil un batran care este necajit dar pe care demnitatea il impiedica sa cerseasca.
    un asa caz il ajut,cu haine,cu pachete,cu o mobila daca are nevoie,un covor,o perna,o plapuma.Asa am facut pana acum asa continui.

    cand dadeam bani in mod special dadeam 50-60 de bani...
    au fost "cersetori " care i-au aruncat,nu glumesc.i-au aruncat !!-"asta e pomana?" m-au intrebat.
    daca ii lua si tacea imediat scoteam 10 lei, caci cine are cu adevarat nevoie primeste oricat.
    dar acum am terminat cu banii, spre regretul celor 20% din cei ce nu au cu adevarat si ne cer.
    dar cei 80% falsi cersetori m-au hotarat la asta.

    RăspundețiȘtergere