PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

12 ianuarie 2025

Arlette Coposu, soția Seniorului

 

Arlette Coposu (1915-1966)

„Pe 13 iunie 1950, Arlette este arestată, fiind acuzată de „complicitate de crimă de înaltă trădare împotriva ţării" Arestarea lui Arlette a fost, de fapt, o răzbunare, era soţia lui Corneliu Coposu şi pentru acest lucru „trebuia" să plătească: „Acuzaţia principală din rechizitoriul ei era faptul că este soţia mea.”

„Arlette a fost învinuită de spionaj în favoarea Franței. Total nevinovată, a fost condamnată de Tribunalul Militar Bucureşti, Secţia II, prin sentința nr. 201/6 februarie 1951, la 25 de ani de muncă silnică, 10 ani degradare civică şi 50 de lei cheltuieli de judecată. Printre pretextele arestării şi condamnării s-a numărat şi faptul că frecventa Biblioteca Franceză, unde obişnuia să meargă pentru a-şi procura cărți. I-au înscenat un proces lui Arlette, că ea fiind franţuzoaică şi elvețiancă pe linie maternă.”

„Despre arestarea şi condamnarea soției sale Corneliu Coposu nu a ştiut nimic în cei 15 ani cât a fost închis. A aflat abia după eliberare că şi Arlette a îndurat regimul greu al temniţelor comuniste. „Soţia mea a fost arestată un an şi jumătate după mine, eu nu am avut nici o idee despre condamnarea ei, nici de schimbările din interiorul familiei.”  

„Însă principala acuzație folosită de autoritățile comuniste, atât împotriva lui Arlette, cât şi a lui Rose-France, sora sa mai mică, condamnată, la rândul ei, la 20 de ani de muncă silnică, a fost că îl cunoşteau pe ataşatul militar şi aeronautic al Legației Franceze, maiorul Serge-Henri Parisot. Pentru Arlette și France, condamnările primite au însemnat începutul unui lung şir de suferinţe. Arlette nu ştia că va fi arestată, erau arestate o serie întreagă de soţii de demnitari politici." „Îmi aduc aminte că în ziua procesului a apărut în Scânteia cum că soţia criminalului Coposu, trădătoare de neam şi ţară, a fost în complot cu Legația Franţei."  

    „Din cei 25 de ani de condamnare, Arlette a executat 14. A trecut prin închisorile Malmaison, Jilava, Mislea, Miercurea Ciuc şi Oradea. La fel ca şi în cazul lui Corneliu Coposu, și a tuturor deţinuţilor, izolarea de cei rămaşi afară a fost completăÎn toţi cei 14 ani de detenție, Arlette nu a avut dreptul la nimic din partea familiei.

 

        „Aşa cum aminteşte şi Flavia Coposu, au trăit împreună în total 6 ani şi 2 luni, din care 4 ani şi 7 luni înainte de instaurarea comunismului; o întrerupere de 17 ani şi, după eliberare, încă 1 an şi 7 luni. S-au căsătorit în '42".

 „Concluzionând, pe baza tuturor celor prezentate, reiese că Arlette Coposu a fost implicată şi condamnată în acest proces total nevinovată. De altfel, în anul 2000, procurorul general al României a propus Curţii Supreme de Justiție să analizeze sentințele prin care Arlette şi alţi 15 deținuți politici au fost condamnați în perioada 1951-1954 la muncă silnică şi degradare civică. De asemenea, acesta a solicitat instanţei supreme reabilitarea celor 16 foşti deținuți politici, întrucât s-a constatat că hotărârile s-au dat atunci cu încălcarea legii şi oricum nu erau întâlnite elementele constitutive ale infracțiunilor de înaltă trădare.”