PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

29 octombrie 2024

29 octombrie 1875 - 149 de ani de la nașterea Reginei Maria a României.






„Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării și ridicării moralului acelora care o înconjurau și care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta țării și a poporului său. Se poate afirma că, în răstimpul pribegiei noastre în Moldova, regina Maria a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești. Prin modul cum a influențat în 1916 intrarea României în război și din nou în 1918, când aproape numai datorită ei, regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la București, regina s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale.” Constantin Argetoianu


„Azi, mai mult ca oricând, în momentul în care lumea trece prin așa o criză de sălbăticie și revoltă, trebuie să fim statornici și să căutăm cu trăinicie tot ce ne unește și nu ce ne dezbină.” Regina Maria

Vă recomand un documentar animat de pe youtube.
Partea I - Regina Maria înainte de România. 17 ani de poveste în familia regală britanică.

Partea II - Principesă la Curtea Românească. Tinerețe sub autoritatea Regelui Carol I.

Partea III - Drumul de la străină, la regină. Războaiele României

Partea IV - Regina Maria în Marele Război. „Există un singur bărbat în România și acela este Regina”

27 octombrie 2024

𝐂𝐀̂𝐓̦𝐈 𝐀𝐍𝐈 𝐀𝐑𝐄 𝐒𝐔𝐅𝐋𝐄𝐓𝐔𝐋 𝐓𝐀̆𝐔?

 

💭Într-o lume obsedată de vârstă și tinerețe, ne preocupăm adesea de ridurile care apar pe frunte sau de primele fire de păr albe care își fac apariția. Dar, în mijlocul acestei învălmășeli cotidiene, ne-am oprit vreodată să ne întrebăm: câți ani are sufletul nostru?
✨Sufletul, acea entitate nemăsurabilă și nemuritoare, nu este limitat de timp sau de spațiu. El transcende barierele fizice și, în loc să fie definit de vârsta pe care o arătăm sau o simțim, este mai degrabă definit de experiențele pe care le-am trăit și le-am împărtășit.
✨Pentru unii, sufletul poate părea vechi, înțelept și experimentat, având amintiri și lecții din trecuturi îndepărtate. Acești oameni pot fi descriși ca având "suflete vechi", având o înțelegere profundă a vieții, a relațiilor și a universului în ansamblu. Ei adesea simt o conexiune puternică cu trecutul și sunt atrași de istorie, artă antică și tradiții străvechi.
✨Alții pot simți că sufletele lor sunt tinere, pline de curiozitate, entuziasm și o dorință arzătoare de a explora lumea înconjurătoare. Sufletele tinere sunt deschise la nou, aventuroase și dornice să experimenteze orice vine în calea lor.
✨Dar, indiferent dacă te consideri a avea un suflet tânăr sau vechi, esența sufletului rămâne constantă. Este acea parte din noi care iubește, râde, plânge, speră și visează. Este partea noastră care se conectează cu alții, care caută înțeles și care se străduiește să lase o amprentă pozitivă în lume.
✨ În cele din urmă, vârsta sufletului tău nu este măsurată în ani, ci în experiențe, înțelepciune și iubire. Așa că data viitoare când cineva îți va întreba vârsta, zâmbește și răspunde: "Sufletul meu este atemporal."

Olga Croitoru


05 octombrie 2024

Regina Maria și parfumul de violete

 "Se spune că și acum, la mai bine de 80 de ani de la moartea Reginei Maria, în fiecare lună iulie, Castelul #Pelisor este inundat de parfum de violete. Mulți vizitatori ar fi declarat faptul că acesta este și mai intens în Salonul de Aur al castelului.

„Avem numeroase relatări ale turiștilor despre parfumul care se simte în luna iulie la Pelișor, în special în Camera de Aur, locul în care regina a trecut în neființă pe 18 iulie 1938, dar și în alte încăperi. Eu, personal, am petrecut ani de zile în Pelișor și l-am simțit, este imposibil de confundat, o aromă de floare proaspătă, exotică, care amintește de vanilie, dar și de citrice. Nu este o invenție și nici o legendă, este un fenomen ezoteric pe care nu putem să-l gestionăm. Explicația lui ne depășește”, mărturisește relatările muzeograful Liliana Manoliu.
Presupunerile și nedumeririle nu se opresc aici, legenda spune că acest parfum de violete s-ar fi făcut simțit în momente cruciale din existența Familiei Regale din țara noastră, precum abdicarea forțată a Regelui Mihai (decembrie 1947), dar și la scurt timp după, în ianuarie 1948, când monarhul părăsea #Sinaia.
„Nu aș putea să confirm că parfumul apare în anumite momente istorice importante, însă nu este exclus, pentru că Maria a fost extrem de legată de România și a iubit-o enorm. În plus, pe lângă feminitate, patriotism și eleganță, regina era de o profunzime și spiritualitate rare, fiind fascinată de ideile ezoterice. Probabil că încearcă să-și facă simțită prezența și astăzi prin aceste adieri de parfum”, mai spune Liliana Manoliu."
sursa text Sinaia Group

Casa de parfumuri pariziana a creat pentru ea gama de parfumuri Mon Boudoir care precum spune muzeograful Liliana Manoliu avea aroma de vanilie , iris , citrice , paciuli , violete etc! Parfumul a fost creat in 1919 si a fost retras in 1938 din respect dupa moartea Reginei Maria!”