PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

10 martie 2011

Autorizaţie pentru viaţă

După cum am scris într-o postare mai veche Dustin Hoffman va juca rolul lui Traian Popovici. 
Să-l cunoaştem pe Traian Popovici (pentru cei care nu ştiu).

"Avocatul dr.Traian Popovici (n. 17 octombrie 1892, satul Ruşii Mănăstioarei, pe atunci în Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria, astăzi localitate în comuna Udeşti, judeţul Suceava; d. 4 iunie 1946, satul Colacu, com. Fundu Moldovei, judeţul Suceava) a fost primar al oraşului Cernăuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A salvat de la deportare 20.000 de evrei din Bucovina."
Acestea sunt datele pe care wikipedia ni le prezintă la articolul "Drept între popoare".
Biografia completă o găsiţi aici.
„Drept între popoare” (ebraică : חסיד אומות העולם Hasid Umot HaOlam) este un titlu acordat în viaţă sau post mortem, de Statul Israel prin intermediul institutului „Yad Vashem” - o instituţie înfiinţată în anul 1953 - pe baza unei legi speciale a Knesset-ului (Parlamentul Israelian), pentru perpetuarea memoriei martirilor şi eroilor din perioada Holocaustului. Unul din obiectivele lui Yad Vashem este identificarea şi omagierea celor „Drepţi între popoare”, neevrei care, în condiţii vitrege, când purificarea etnică, jaful, crima şi oportunismul deveniseră politică de stat, considerate naţionalism şi răsplătite cu medalii şi onoruri - şi-au riscat viaţa, familia şi averea pentru a-şi păstra omenia şi iubirea aproapelui, ajutându-i şi salvându-i pe evreii prigoniţi."

Un documentar despre Traian Popovici pe site-ul "Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti"- Cernăuţi, Ucraina. (al treilea)

De citit şi articolul "Traian Popovici sau Dustin Hoffman" scris de Florentin Lehaci pe blogul lui "ProAtitudine". 

 

3 comentarii:

  1. o lectie buna in special pentru tineri.

    a fi om inseamna a fi in primul rand capabil
    sa-l accepti si pe cel diferit tie.

    altfel ramanem la stadiul de fiare salbatice care se lupta pentru teritoriu,pentru suprematie de turma si murim la randu-ne sfasiati de altii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Observ ca subiectul este cam ocolit. Pacat...

    In fatza memoriei acestui OM, nu pot spune decat...CHAPEAU !

    RăspundețiȘtergere
  3. România figurează cu 54 de „Drepți între popoare”, în realitate, aproape 70, considerând titlurile colective, acordate în câteva cazuri, pe familie.

    lista si date despre fiecare:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Drept_%C3%AEntre_popoare

    RăspundețiȘtergere