"Legendele moştenite de la strămoşii noştri daci sunt considerate printre cele mai interesante legende ale lumii. Aceasta nu pentru ca ar fi complexe şi savant elaborate, ci tocmai datorită simplităţii, a felului în care au fost păstrate şi transmise de-a lungul timpului cu siguranţa cu care se transmite credinţa, datorită simbolurilor şi semnificaţiilor profunde pe care le conţin.
În tradiţia românească sunt cuprinse, între 13 noiembrie şi 6 decembrie, o serie de sărbători şi obiceiuri foarte vechi cunoscute sub numele de Filipii de Toamnă. Acestea nu sunt legate de sezoanele agricole sau pastorale, ci de credinţa străveche în reînnoirea periodică a timpului. De aceea, această perioadă a fost identificată de către etnologi cu Anul Nou Dacic.
Sărbătorile, dedicate animalului sacru al dacilor, lupul, au fost asimilate apoi de tradiţia creştină. Acestea încep cu ,,Ziua lupului” (13 noiembrie), Gădineţii (12-16 noiembrie), continuă cu Filipul cel Şchiop sau Ovidenia (21 noiembrie) şi se încheie cu Ziua Sfântului Andrei (30 noiembrie) şi Ziua Sfântului Nicolae (6 decembrie).
(Gădinet este numele divinităţii iernii, lupul, la fel cum Căluş este numele divinităţii verii, calul, celebrat la Rusalii. Filipii sunt personificări divine ale lupului. Simbolul lupului apare în numeroase tradiţii spirituale ale lumii. Atunci când este considerat divinitatea iernii şi a nopţii valorizarea sa devine pozitivă. Faptul că lupul vede noaptea îl transformă în simbol al luminii, cu caracteristici solare, de erou războinic şi strămoş mitic. Simbolistica sa are un caracter iniţiatic, dându-i lupului un rol de călăuză.)
Caracteristice acestei perioade sunt obiceiurile, actele rituale şi practicile magice de alungare a duhurilor rele, despre care se crede că încep să capete putere pe măsură ce ziua scade. Conform credinţelor populare, în această perioadă începe de fapt iarna. Ritualurile magice ce se desfăşoară acum au rol de protecţie şi aduc încredere. Prin intermediul acestora, duhurile rele, care încep să apară la adăpostul nopţii, pot fi înlăturate cu uşurinţă."
sursa foto
Interesant si te mai asteptam!O zi buna!
RăspundețiȘtergereFrumos articol si noutati pentru mine.Multumesc!!
RăspundețiȘtergereUnele din sarbatorile crestine se suprapun cu sarbatorile precrestine. Si e interesant de aflat!
RăspundețiȘtergereExista unele dovezi potrivit carora(apropos de ziua lupului) dacii ar fi fost acei oameni care stiau limba lupilor ,stiau sa comunice cu ei si era o fraternitate intre daci si lupi.Din pacate istoria a fost atat de mult falsificata de-a lungul timpului incat unele lucruri nu le poti afla decat din izvoarele naturale, mituri transmise din generatie in generatie , marturii (credibile sau fanteziste) ale unor batrani si asa mai departe.Cert este ca dacii erau de departe oameni foarte evoluati spiritual si aveau o legatura extrem de stransa cu natura.Subiectul abordat de tine este excelent .Asteptam noi articole pe teme asta
RăspundețiȘtergereMi-am adus aminte de articolul din Formula As, despre cei care vorbesc cu lupii. Am facut o postare despre asta.
RăspundețiȘtergere