PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

01 septembrie 2010

Ştiaţi că?

     "Spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, anul biseri­cesc începe la 1 septembrie, pentru că, dupa tradiţia moştenită din Le­gea Veche, în această zi (care era şi începutul anului civil la evrei) s-a în­ceput creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul acti­vitatea Sa publică, atunci când a citit în sinagogă cuvintele proorocului Isaia (cap. LXI, 1-2), care profeţeau despre Sine : "Duhul Domnului peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor..., să vestesc anul milei Domnului" (Luca IV, 18-19).

La romano-catolici anul bisericesc începe cu prima duminică din Advent (Adventus), adică duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, deci cu aproximativ patru săptămani înainte de Crăciun."

       "În cultul creştin, ziua liturgică nu începe cu miezul-nopţii sau cu dimineaţa, ca în măsurătoarea civilă (laică) a timpului, ci cu seara. Ziua liturgică este adică intervalul de timp dintre doua seri consecutive; de aceea, sărbătorirea şi slujba oricărei zile liturgice începe cu Vecernia din ajunul zilei respective, care este cea dintâi dintre Laudele bisericeşti zilnice. Datina aceasta este moştenita din tradiţia iudaică de socotire a timpului, aşa cum o vedem concretizată, de exemplu, în referatul bi­blic al zidirii lumii, unde zilele creaţiei sunt numărate începând cu seara şi continuând cu dimineaţa: "Şi a fost seara şi a fost dimineaţa, ziua întâi... Şi a fost seara şi a fost dimineaţa, ziua a doua...". (Facere I, 5, 8 ; cf. si Lev. XXIII, 32)."
mai multe pe  crestin ortodox
    
       Eu când am venit în Moldova şi am întâlnit-o pe mamaia prietenei mele pe care tot am pomenit-o în postări (Dumnezeu să o ierte), am auzit-o zicând într-o seară dintr-o zi de sărbătoare că poate să facă treabă că a asfinţit soarele. Atunci nu prea am înţeles despre ce e vorba, dar am găsit anul trecut pe net, (acum că trebuie să postez n-am mai găsit articolul respectiv) că ziua din punct de vedere bisericesc începe la ora 21. Probabil că este legat de ziua liturgică despre care e scris mai sus. Şi bătrânii au păstrat această tradiţie de care nu aveam habar şi de care noi nu mai ţinem cont.    

7 comentarii:

  1. nu, ziua incepe dupa apusul soarelui, deci nu are legatura cu ora 21-'si a fost seara, si a fost dimineata, ziua inti'scrie in biblie, deci ziua incepe imediat dupa apus in israel-si la evrei si la musulmani si la crestini.
    si btw se apropie noul an ROSH HASHANA

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ca nu am mai gasit articolul acela. Ramane cum am aflat de la mamaia, ziua incepe dupa apusul soarelui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Scrii ceva la tine despre ROSH HASHANA?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca te intereseaza, ai aici material despre Rosh Hashana, (in traducere din ebraica, ''Cap de an'')...
    Deasemeni, in acelas link poti gasi, informatii si despre alte sarbatori. Si, istorie...

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. Rosh Hashana, ca de altfel si celelalte sarbatori iudaice, nu au data fixa, (ma refer, in calendarul gregorian).

    Anul acesta, cade in seara de 8 sept., anul trecut a fost la sfarsitul lui sept.

    Au insa data fixa in calendarul iudaic...

    RăspundețiȘtergere
  6. :)
    Stiam ca:
    prima din copilarie
    si a doua de la un duhovnic,de aceea multi nu inteleg de ce postesc de cand asfinteste Soarele,pana adoua zi tot la asfintit.

    RăspundețiȘtergere
  7. @b.d. multumesc, intrasem mai demult pe site-ul care mi l-ai dat, dar uitasem de el
    @Fetita Junglei 13 nu stiu cum am sa ma obisnuiesc cum ai spus sa postesc de seara. La mine ziua incepe dupa 12 noaptea. De treaba nu prea fac seara ca nu-mi place. La mine dimineata e baza. Deja seara dupa 7 pa,nu mai ma apuc de nimic.

    RăspundețiȘtergere