Cică sunt zilele culturale ale oraşului Moineşti. Asta o ştiam. Dar ca să ştiu un program al acestora, cam dificil. Primăria n-a catadicsit să anunţe ceva pe site-ul ei (sau n-am găsit eu :D). Au dat ei nişte fluturaşi pe la societăţile din oraş, dar eu n-am reuşit să văd vreunul. Vineri am fost în oraş, am văzut eu ceva "vânzoleală", dar abia când am ajuns acasă am găsit în Ziarul de Bacău programul pentru ziua de vineri. Îmi pare rău că a fost şi o expoziţie de fotografie "Moineştiul de altădată". Să văd dacă reuşesc să ajung azi, pentru că aseară am fost la aniversarea unei foarte bune prietene şi am venit spre dimineaţă.
"Se vor aduce, Sfintele Icoane ale Maicii Domnului (de la mănăstirile Trifeşti şi Giurgeni), Sfânta Născătoare de Dumnezeu, urmând a fi proclamată drept patron spiritual al municipiului Moineşti. Duminică, 5 septembrie, în prezenţa Preasfinţitului Episcop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, dr. Ioachim Băcăuanul, se va sfinţi Biserica Sfântul Nicolae."
"Vineri vor ajunge în Moineşti oaspeţi din Israel, din localitatea Rosh Pinna, oraş cu administraţia căruia s-a semnat un parteneriat la sfârşitul lunii mai. De asemenea, va fi prezent la Moineşti Nestor Rates, glasul de neuitat al posturilor de radio Vocea Americii şi Europa Libera, moineştean la origine. În cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local, de vineri, va fi ratificat parteneriatul dintre Moineşti şi Rosh Pinna şi vor fi acordate titluri de cetăţean de onoare."
Tot în Moineşti s-a născut şi "Moses Rosen, (n. 23 iulie 1912, Moineşti, judeţul Bacău - d. 6 mai 1994, Bucureşti) care după cum se ştie a fost şef-rabinul Cultului Mozaic din România (1948-1994) şi preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (1964-1994). În anul 1957 a devenit deputat în Marea Adunare Naţională şi în 1992 Membru de Onoare al Academiei Române." (wikipedia)
Pentru că aşa cum spun eu "nimic nu e întâmplător" aseară am ajuns la cimitirul şi singoga comunităţii evreieşti care a locuit în Moineşti.
Nu intamplator s-a semnat acel parteneriat intre Moinesti si Rosh Pina.
RăspundețiȘtergereRosh Pina a fost infiintat de evrei din Moinesti, la 21 iulie 1882...
Un istoric al asezarii, si mai interesant, in Romania-Israel Forum, o postare care mi-a dat sa gandesc ca cel ce-a scris-o a fost initiatorul parteneriatului...
Eram sigura ca vei cauta si imi vei spune unde sa citesc mai mult. Multumesc! Intru acum.
RăspundețiȘtergere