PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

21 martie 2010

Apa noastră cea de toate zilele



Ape curate pentru o lume sănătoasă!
     
        În fiecare an, pe data de de 22 martie, întreg mapamondul celebrează Ziua Mondială a Apei. Naţiunile Unite au desemnat acest eveniment de mediu prin rezolutia 47/193 din 22 decembrie 1992 în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Apa este unul dintre cele mai de preţ daruri ale naturii . Viaţa nu este posibilă fără apă. Din păcate, acest element este inegal distribuit pe planetă.
      Anul acesta, sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei, are drept principal scop să atragă atenţia asupra importanţei calităţii apei. Ecosistemele sănătoase sunt susţinute de o bună calitate a apei, ceea ce duce la o îmbunatăţire a vieţii umane. Dimpotrivă, o proasta calitate a apei afectează mediu.


Câteva date despre apa la nivel mondial:

•daca ne-am imagina Terra cât o portocală, cantitatea de apă potabila ar avea mărimea unei lacrimi (2/3 din suprafaţa Pământului sunt acoperite de apa din care însă doar 1% este potabilă)

•40% din locuitorii planetei nu au acces la apă potabilă

•consumul de apă pe cap de locuitor variază foarte mult de la o regiune la alta, de la un stat la altul: un american consumă cca 2000 mc/an (volumul unei piscine olimpice), un european 1000 mc, un iordanian 100 mc/an iar un haitian 7mc/an!! Si e vorba de apa potabilă ce e folosită la toate activităţile, de la toaletă până la spălatul maşinii!

•în gospodărie consumul apei se împarte astfel: 39% spălat, 22% lenjerie şi veselă, toaleta 20%, plante 12%, hrana 7%

•în sens mai larg: uz domestic - 5-10%, industrie - 20%, agricultura - 60-80% (agricultura intensivă e foarte mare consumatoare de apa dar şi de petrol = pesticide, care ajung apoi în pânza freatică şi în râuri)

•jumătate din marile fluvii ale planetei sunt grav poluate, ceea ce implică otrăvirea ecosistemelor ce ţin de acestea

Sursa: Le développement durable (à petits pas) - Catherine Stern, Ed. Actes Sud, 2006 via http://eco-notes.over-blog.com/article-17966780.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu