PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

10 februarie 2010

Iertarea

 
 Anul trecut am trecut printr-o experienţă asemănătoare cu sfaturile care sunt  mai jos în ceea ce priveşte iertarea. Din proprie experienţă să ştiţi că se poate. Încet, încet şi cu multă răbdare cum m-a îndrumat duhovnicul meu. Interesant e faptul că aceste rânduri le-am găsit după ce am trecut prin ceea ce m-a făcut mai întâi să mă revolt, să iert şi în final  să schimb furia în compasiune. Liniştea sufletească care  o ai după o astfel de întâmplare te face ca altădată să nu mai treci prin ceva asemănător.     
CUM SĂ IERTĂM


De ce avem nevoie să iertăm? Dacă vrem cu adevarat să iubim trebuie să învăţăm mai întâi să iertăm. Iertarea este un cadou pe care ţi-l faci ţie însuţi, nu este ceva ce faci pentru celălalt pentru că iertarea nu are nimic sau poate foarte puţin în comun cu celălalt. Iertarea este ceva ce are legătură cu interiorul tău şi nu cu exteriorul. Lipsa capacităţii de a ierta, te ţine blocat in trecut şi te privează de libertatea de a decide cu detaşare pentru prezent. Probabil că este dificil să treci direct la ’’fapte mari’’ aşa că poţi exersa iertarea începând cu lucruri mici. Cum poţi ierta cu adevărat pe cineva? Iată câţiva paşi pe care poţi să-i parcurgi.

1. Analizează-ţi furia. Ia-ţi ceva timp pentru a-ţi analiza furia. Este uşor să spui, ’’urăsc această persoană’’. De obicei cunoaştem sursa furiei noastre însă uneori rădăcina ei nu este clară. Nu ştii de ce te enervează şeful, sau de ce te irită când cineva parchează maşina greşit. Dacă reuşeşti să afli care este sursa furiei, poţi găsi şi o cale de rezolvare a ei. Întreabă-te cum şi ce poţi face ca situaţia să arate mai bine. Dacă spre exemplu vrei să schimbi o persoană, începe prin a schimba ceva la tine, în loc de furie să-i arăţi iubire şi să îţi îndrepţi atenţia asupra lucrurilor pozitive şi nu asupra celor negative, prin critică. Poţi încerca şi vei vedea că merită.

2.’’Mulţumesc pentru această experienţă’’. Îţi poţi spune ţie şi în egală măsură şi celeilalte persoane că ai avut posibilitatea unei astfel de provocări. Ai remarcat vreodată cât de puternic eşti după experienţe dificile? După un incendiu în pădure, observi cum lăstari noi încep să crească, mai deşi decât era pădurea înainte. După experienţe dificile, îţi dai sema cât de puternic eşti în interiorul tău şi cât de mult te-a întărit acea experienţă. Încearcă să vezi lucrurile şi din alt unghi, să nu te victimizezi ci să conştietizezi cât de puternic eşti pentru că ai supravieţuit acelei experienţe. Fii recunoscător pentru că ai avut posibilitatea să-ţi explorezi interiorul, să-ţi testezi limitele şi să vezi cât de puternic poţi fi.

3. Eliberează-te de resentimente. Când eşti blocat de furie, este ca şi cum ai vedea realitatea prin ochelari fumurii şi încerci să-i faci şi pe celalţi să privească prin aceşti ochelari. Încerci să povesteşti în stânga şi în dreapta ce nedreptate ţi s-a făcut, aşteptând ca ceilalţi să te aprobe şi să confirme că ai dreptate. Încearcă să-ţi scoţi aceşti ochelari ca să vezi realitatea şi în alte culori. Păstrându-ţi aceeaşi viziune rigidă, nu faci altceva decât să te otrăveşti cu resentimente şi nu-ţi dai voie să mergi mai departe. Poţi începe să ierţi prin a accepta că poate ceva din tine l-a facut pe celalalt să acţioneze în acest fel şi mai ales, poţi ierta pentru că orice om este supus greşelii.

4. Schimbă furia în compasiune. Copiii ’’greşesc’’ mai tot timpul pentru ce ceea ce fac ei, lor li se pare natural însa pentru adulţi unele acţiuni sunt considerate greşeli pentru că percepţia este presetată pentru a eticheta lucrurile în ’’bune sau rele’’. Imaginează-ţi persoana care te-a rănit în postura de copil. Întreabă-te cum a fost viaţa ei? De ce acţionează în acest fel care te răneşte pe tine sau pe ceilalţi? Dacă găseşti în tine un spaţiu cât de mic pentru compasiune, atunci vei putea vedea acea persoană ca fiind ea însăşi o victimă a circumstanţelor. În acest fel, vei face loc pentru pace şi reconciliere iar iertarea va lua locul furiei.

5. Renunţă la furie. Ce ai de pierdut dacă rămâi blocat în resentiment? Propria ta linişte. Poţi aduce pace şi echilibru în sufletul tău, renunţând la furia care face valurile în interiorul tău şi să aduci calmul şi echilibrul prin iertare. Nici măcar nu este nevoie să o spui verbal persoanei care te-a rănit, este suficient să o faci în lăuntrul tău. Însă daca găseşti puterea şi detaşarea să-i spui ’’te iert pentru toata suferinţa pe care am trăit-o cu tine’’ este şi mai bine. Vei putea avea parte de un adevarat miracol: celălalt să-ţi spună ’’iartă-mă pentru durerea pe care ţi-am provocat-o’’. În acest fel amândoi veţi avea parte de un nou inceput sau mai bine spus de a a merge mai departe împreună, trecând peste obstacolul care v-a ţinut blocaţi. A greşi este omeneşte, a ierta este divin.
sursa


4 comentarii:

  1. Iertarea este un cadou pe care ţi-l faci ţie însuţi, nu este ceva ce faci pentru celălalt pentru că iertarea nu are nimic sau poate foarte puţin în comun cu celălalt. Iertarea este ceva ce are legătură cu interiorul tău şi nu cu exteriorul>
    cata dreptate!
    da, ai dreptate....experientele prin care am trecut m au facut mai puternica....mai matura. desi au avut un impact psihologic asupra mea...recunosc ca mi au priit. te pup dulce
    claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Te rog cauta in spam
    hapi

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am uitat dar nu am gasit nimic de la tine. In schimb aveam foarte multe comentarii de sters.

    RăspundețiȘtergere