PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

12 iulie 2010

România e o ţară înconjurată de români

    "România e o ţară înconjurată de români."
    Am auzit-o la maestrul Ion Creţeanu, pe care acum l-am "descoperit" şi după ce am văzut filmul, (noroc cu netul) îl adaug pe lista marilor rapsozi alături de Tudor Gheorghe, Grigore Leşe.
    Primele şapte părţi formează reportajul, iar celelalte părţi au melodii ( partea a treia nu are sonor).
  
"Originar din localitatea Voineasa, judeţul Olt, maestrul Ion Creţeanu descrie locul naşterii sale în termeni "folclorici": "Dacă pui vârful compasului la Caracal şi trasezi un cerc cu rază de 30 de kilometri, obţii o suprafaţă imaginară în care trăiesc cei mai frumoşi căluşari din Dacia Felix. De acolo venim eu şi cântecele mele". Cine l-a auzit cântând pe Ion Creţeanu nu-l mai poate uita. Nu-i mai poate uita, în primul rând, pierderea de sine. A început să culeagă folclor din clasa a IX-a. Era elev la fostul Liceu "Nicolae Bălcescu", actualul Carol I. O vreme a contemplat folclorul, după care nu a mai răbdat şi a început să cânte. Rodul muncii sale de culegător a început cu publicarea unor texte populare în revista liceului. Apoi, au urmat spectacole pe scena amfiteatrului liceului. Treptat, s-a perfecţionat în cobză. "Cobza poate fi auzită în toate, doar că nu e aşa evidentă. Dar pot spune că acest instrument miraculos, care este cobza, a devenit aleatoriu pentru muzica mea", spunea maestrul. Fiecare cântec are istoria sa, iar forma finală este rezultatul unei munci îndelungate de culegător de folclor. Sunt piese pe care le cântă de 20 de ani. Piese care "au trecut prin el" şi care fac parte din viaţa rapsodului. Cu toate acestea, nu se consideră un creator, ci doar un culegător: "Sunt un interpret al folclorului pe care l-am cules. Apoi, l-am trecut prin sufletul meu, prin vocea mea, prin filtrul fiinţei mele". (de pe youtube)


   Şi o melodie populară veche


5 comentarii:

  1. Parerea mea este ca ar trebui sa pretium mai mult aceste valori inainte de a fi prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da asa trebuie, dar uite ca nu se intampla asta. Eu sunt interesata de aaceste subiecte, dar nu am stiut pana acum de Ion Creteanu. De ce? Pentru ca nu a fost promovat. Bine ca stiu, fara sa vreau, de multe toape de la TV pentru ca li se face si "reclama" si "antireclama".

    RăspundețiȘtergere
  3. De Ionu lui Grigore (Ion Covaci), ai auzit ?
    Am descoperit filmele despre el, pe un blog
    israelian, in toamna trecuta, cand a trecut intr-o lume mai buna...:(

    Canta la vioara cu o virtuozitate demna de
    maestru, nu degeaba mai era denumit si
    ''Paganini din Salistea de Sus''...

    Sper sa se deschida link-urile :

    http://www.youtube.com/watch?v=UmT_SZHjHns&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=VHFLbduae1k&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai pun o data link-urile, poate-acum voi avea mai mult succes...

    partea I-a

    partea II-a

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, s-au deschis link-urile, le-am vazut si voi face o postare cu ele.

    RăspundețiȘtergere