Ieri a fost Ziua Naţională a Argentinei.
"Argentina este o republică federală. Se învecinează la nord cu Bolivia şi Paraguay; la est cu Brazilia, Uruguay şi Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic şi Chile; la vest cu Chile.
Argentina este formată din 23 de provincii, un district federal care cuprinde zona oraşului Buenos Aires şi câteva suburbii, un sector argentinian în Antartica şi câteva insule în Oceanul Atlantic.
Cel mai mare oraş este capitala Buenos Aires cu o populaţie de aproximativ de 12.000.000 locuitori. Alte oraşe importante sunt Cordoba, La Plata, Mar de Plata, oraşul-port Rosario şi Mendoza, un important centru agricol. Conform Constituţiei din 1853, Argentina este o republică federală condusă de un preşedinte asistat de un consiliu de miniştri. Puterea legislativă este formată de un congres naţional constituit din Senat şi Camera Deputaţilor.
Regiunea cunoscută astăzi ca Argentina era relativ puţin populată înainte de venirea coloniştilor europeni. Spania a fondat aici în 1580 o colonie permanentă, care va deveni peste secole oraşul Buenos Aires, iar în 1776 era singurul stăpân al celei mai mari părţi a teritoriului. Abia pe 9 Iulie 1816 Argentina îşi va declara independenţa, ceea ce a dus la conflicte între grupări, până în 1853, când s-a realizat unificarea naţională şi a fost promulgată Constituţia.
Din 1946 funcţia de preşedinte a fost ocupată de Juan Domingo Peron, care a pus accent pe forţa clasei muncitoare şi a acordat o deosebită atenţie sindicatelor. În 1955 a fost îndepărtat de la putere de Revolucion Libertadora. Între 1950 - 1960 Argentina a fost guvernată succesiv de guverne militare şi civile, dar când forţele militare nu au reuşit să revigoreze economia şi să înfrângă grupările teroriste, Peron a avut cale deschisa pentru a reveni. În 1973 acesta a devenit din nou preşedinte, iar cea de a treia soţie a sa, Maria Estela Isabel Martinez de Peron, ocupa funcţia de vice-preşedinte.
În această perioadă actele teroriste comise de extremiştii de dreapta şi de stânga s-au înmulţit, cu o asemenea frecvenţă şi violenţă încât existenţa Argentinei ca stat era în pericol.
Peron a murit în 1974, iar soţia sa a devenit pentru scurt timp preşedinte, fiind îndepărtată de la putere de o lovitură de stat militară, în 1976. Criza economică corupţia, încălcarea drepturilor omului şi în special înfrângerea in Razboiul Falklands, în 1982, au discreditat definitiv regimul militar, iar Argentina a revenit la un regim democratic în 1983."
Mai multe pe Amos News (informaţia.ro)
Şi binecunoscuta melodie "Don't cry for me Argentina".
Mi-a plăcut interpretată de Petula Clark, dar pentru clip l-am ales pe acesta. Prima oară în interpretarea ei am auzit această melodie.
iubirea ta,argentina:)
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos pt e-mailuri,sunt amuzante
Da, imi place tare cum vorbesc, au un accent deosebit fata de ceilalti spanioli.
RăspundețiȘtergereIar cu e-mailurile iti trimit ce mi se pare mai tare...