PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

17 februarie 2011

Sondajul s-a încheiat

      Le mulţumesc celor care au participat la sondaj, după cum am spus la începerea lui, acesta nu l-am făcut ca să demonstrez "superioritatea" unei religii sau a alteia, pentru că nu cred asta ci cred că există un singur Dumnezeu (sau fiecare cum îi spune), doar că fiecare are drumul diferit spre El. Asta în primul rând de la naştere, iar apoi cum  a simţit fiecare că se poate apropia de Divinitatea care ne-a creat pe toţi OAMENI.
      Eu mă bucur că unii din cei care ajung pe blogul meu şi eu ajung pe blogurile unora dintre ei (pe unii eu îi consider "prieteni online") sunt de religii diferite cu a mea.
    De când am blogul, pot spune că m-am "deşteptat" în ceea ce priveşte calea spre Dumnezeu a oamenilor. Înainte nu ştiam mare lucru, poate doar care sunt marile religii şi atât.  Nu pot spune că nu m-ar fi interesat, dar fiind înconjurată numai de cei de o religie cu a mea,  nu ştiam prea multe. Nici acum nu sunt foarte "deşteaptă" pentru că întotdeauna mai ai ceva de învăţat şi de aflat, chiar şi din religia din care faci parte, dar sunt "deschisă". 

Am citit pe un blog, prefer să nu-i dau numele:
"Ei nu trebuie sa-i ajute pe crestini si evrei in sarbatorile lor,pentru ca aceste sarbatori fac parte din ritualurile lor iar ajutandu-i este ca si cum am accepta sa-si manifeste necredinta si facandu-i castigator."
      
  La ce ne-ar face câştigători?

Un cadou din partea mea celor care au participat la sondaj.

Cred că l-am văzut la karmapolice(apropo, kp cred că ai văzut ce comentarii ale unor "ultraşi" sunt pe youtube la melodia asta).




Dar... la mine ca întotdeauna mai există un dar! Am o nelămurire de nişte ani de zile. Deşi sunt atât de deschisă la cunoaşterea celorlalte religii, mi s-a întâmplat ceva care m-a făcut să am o superstiţie.
În anul în care a murit tatăl meu am intrat într-o biserică catolică. Nu am dat importanţă. La vreo câţiva ani am mai intrat iarăşi într-o biserică catolică. În acelaşi an a murit cea mai bună prietenă a mea din acea perioadă.  Şi de atunci am rămas cu o "frică". Nu mai pot intra într-o altă biserică de altă religie. Deşi atunci când am fost la Herghelia am stat să văd cum se roagă, care sunt cântările lor, am primit de la prietena mea Rodica  prima Biblie din casă.
Nu am reuşit să-mi explic.
Oare au fost coincidenţe?
Voi ce ziceţi?














8 comentarii:

  1. si care este rezultatul sondajului?
    nu stiu ce sa spun despre superstitie... incearca sa mai intri o data intr-o biserica catolica sa vezi ce se intampla...

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil ca da,desi nu cred in coincidente,dar in cazul tau e altceva.
    Mai bine de un an am stat intr-o tara catolica.Mergeam,cand puteam la biserica Ortodoxa din Verona,dar cel mai mult mergeam la cea Catolica din sat.Ajunsesem de doar 3 zile si fiind Sfanta Filofteia in tara la noi,m-am dus si m-am rugat pentru mama.La inceput mi-a fost frica,pentru ca nu stiam cum trebuie sa procedez si am stat intr-un colt si m-am rugat asa cum am stiu eu,dar din suflet.Incet,incet am invatat multe.M-am mai speriat doar la "schimbati semnul pacii" si atat.Cu timpul am invatat limba si am inteles ca sunt aceleasi rugaciuni.Ce m-a frapat e ca intr-o zi o italianca m-a intrebat de ce ma rog cu mainile la piept si i-am zis ca asa sunt eu invatata de catre buynici,raspunsul ei a fost "aaa,era si la noi la moda,candva,dar acum nu se mai poarta".
    Stiu de mica,sa nu ai in casa carti de alta religie,sau altele, dar eu acolo,prin ce localitati am trecut am mers cel putin intr-o biserica si am acasa si acum diferite obiecte de la Capela Sixtina sau din alte biserici catolice.
    La Chiampo am ramas fara grai de fiecare data.
    In postarea asta ai sa gasesti pozele.
    http://fetitajunglei13.blogspot.com/2010/04/drumul-crucii.html
    Cauta si pe net Chiampo si poate gasesti si altele sau Madona di Lourdes.Mie mi-aduceau liniste plimbarile acolo.
    Ce nu mi-a placut niciodata a fost biserica cea noua,tocmai d-aia n-am vizitat-o decat o singura data.Nu ma simteam aproape de Dumnezeu si de nimic,era totul rece.
    Poze aici http://www.unavox.it/FruttiPostconcilio/ChiesePostconciliari/Chiesa_Beato_Claudio_a_Chiampo.html
    eu am doar una singura,era inca in constructie,paoet am s-o urc candva,am mai vrut de vreo doua ori,dar m-am razgandit.

    RăspundețiȘtergere
  3. @shakuka-sondajul l-am lasat inca unde era, o sa-l scot mai incolo. Teama inca o am!

    @FJ 13- nu mi-a fost teama la inceput, am intrat negandindu-ma la nimic rau. "Legatura" am facut-o atunci cand a murit prietena mea. Dupa un an sau doi de la disparitia prietenei mele, am fost rugata sa cunun pe cineva la catolici. Am refuzat pentru acest motiv.
    Dar pot spune ca a doua oara cand am fost in biserica catolica, am fost la o cununie religioasa, unde am fost domnisoara de onoare iar cavalerul a fost cel care avea sa-mi devina sot! Si pentru ca nimic nu e intamplator azi se implinesc niste ani de la acea nunta si de cand l-am cunoscut pe sotul meu.

    Stiu asa spun cei mai habotnici, dar eu am in casa Biblia de la adventisti si asta a fost inceputul meu in a deveni un ortodox practicant.
    Pentru o perioada, ca acum dupa cum spune Florin Chilian, m-am cam retras in biserica din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  4. parintele cleopa spunea"biserica catolica sora"s si ca de fiecare data cind tgrecem prin fata unei biserici catolice sa ne fgacem semnul crucii ca e ca si cum nu l-am saluta pe Iisus care sta pe altar sub form aimpartasaniei si ne asteapta
    logic sint doar coincidente....si da am vazut habotnicii de pt yt ma cert cu ei de doi ani
    rugaciunile catolkice sint extem de puternice si eficiente, cred ca ai vazut ca in ultimul timp am pus citeva pe blog..in plus asa zisii sfinti catolici sint sfinti crestini PUNCT, deoarece au fost martirizati pe vremea cind biserica nu era despartita de interese politice.
    Apropos ti-=am dat o leapsa, nu stiu daca ai vazut-o sau daca ai timp sa o faci
    http://cybershamans.blogspot.com/2011/02/leapsa-ezoterica.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut si eu la noi in oras ca cei care sunt catolici se inchina la biserica ortodoxa, dar invers mai putin.
    M-am uitat un pic la leapsa, o s-o iau dar trebuie s-o studiez un pic ca prin unele parti ma cam depaseste.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aaa,da si ma-cnhin cand trec pron fata bisericii catolice din Ploiesti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Putem spune si despre atei ca au propria cale spre El?!
    Ateii nu sunt o "religie", deci nu-si aveau locul in sondaj :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @tatarman- ai dreptate, trebuia sa pun un "sau" in fata si iesea "Sau esti ateu?"

    RăspundețiȘtergere