PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

31 ianuarie 2011

Se întâmplă în România

       Am fost să mă interesez de un loc de muncă. Am citit ceva pe un site şi am pornit-o. Ştiam că acolo nu mă va aştepta nimeni cu braţele deschise "haide că te angajăm", dar ştiam că refuzul persoanei cu care voi vorbi nu va fi umilitor. Dar trebuie să încerc.  
      Am păţit-o odată. Am  fost la un laborator foto şi am întrebat despre postul pe care îl afişaseră pe geam. Nu era patronul, era o domnişoară, care s-a uitat la mine şi mi-a spus: "Mă scuzaţi dar patronul vrea fete cam la 20 de ani." Nu eram eu la 20 de ani, dar parcă nici nu arătam de vârsta pensionării!!!!
      Şi să spun mai departe. Am discutat cu persoana respectivă, care mi-a spus că acum nu, dar mai încolo (nu se ştie cât va fi acel mai încolo) este posibil ceva. Dar îmi trebuie calificare. Adică să fac cursuri. Bun eu acum să zicem că aş face cursurile respective, dar posturi nu vor mai fi în acel domeniu, va fi în altul şi... ce voi face? Fac alt curs şi alt curs şi alt curs? Pentru ce? Ca să adun diplome şi  să le pun  în cui?
Pentru ce oare trebuie diplome?
Ca să trăiască mai bine cei care organizează aceste cursuri?
De ce trebuie să facă asistenţii medicali facultate?
De ce trebuie să facă învăţătorii şi educatorii facultate?
Pentru ce li se cere salariaţilor de la multe instituţii să facă facultate?
Un paradox: sunt mulţi şomeri, mulţi care au rămas fără şomaj, mulţi care vor mai fi daţi afară, dar se fac şcoli peste şcoli, cursuri peste cursuri, facutăţi peste facultăţi. Pentru ce?
Chiar în prima parte  a filmului este o domnişoară care are n. diplome şi nu are loc de muncă.  

Un articol pe blogul Miles Mraconia.     

Şi un documentar în două părţi al Protv-ului.


Partea a II-a aici.

6 comentarii:

  1. Ai asa mare dreptate .As avea multe de povestit dar ma rezum doar la a ti da dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau ca nu a fost o incercare reusita!Iti doresc sa reusesti cat mai repede!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Darias-cate ar mai fi de comentat!!!
    @Ela- incerc, incerc!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihaela,sunt mai multe aspecte in ceea ce scri tu mai sus.
    Intai, cred ca un profesor sau un asistent medical,o functionara sau un tehnician trebuie sa invete permanent.Adica sa faca permanent cursuri de perfectionare la locul de munca,in pas cu noutatile in domeniu.
    Fratele meu a inceput munca in proiectare cu Rotring si planseta de desen,ca astazi dupa numai 15 ani sa faca proiectare pe calculator de acasa...Dupa cursuri si cursuri care fac cat o facultate.

    Alt aspect ce il scrii este necorelatia profunda dintre numarul de absolventi care asalteaza locurile de munca care se micsoreaza din an in an .
    Fie din criza economica,fie din modernizarea intreprinderilor.
    facultatile particulare scot in serie mare absolventi caci este interesul lor financiar.Cei ce se inscriu de asemeni nu sunt documentati suficient,aleg dupa ureche,aleg dupa moda.
    Pregatirea lor este de multe ori insuficienta,necorespunzatoare postului.
    Si in final este conceptia ce insa dauneaza celor ce se angajeaza care vor maximum de slariui,conditii,etc fara sa arate intai ce pot face ei..
    nu mai putin adevarat este ca oameni seriosi,dornici de a munci pregatiti si responsabili,nu sunt tratati cac atare -caci si angajatorii au de multe ori idei fixe privind varsta,experienta sau infatisarea..
    oricum este greu si in tot haosul asta numai norocul sau o pila ajuta efectiv.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Viorica-nimeni nu contesta cursurile pentru anumite specializari atunci cand deja ai un loc de munca. S-au facut dintotdeauna. Dar de la a face specializari pana la a face facultati de dragul de a le face sau pentru ca asa ii obliga sistemul e departe. Si atata dreptate ai cand scrii "numai norocul sau o pila ajuta efectiv".

    RăspundețiȘtergere
  6. categoric...categoric ai dreptate in ce spui..eu am facut o corelatie..
    daca la fortele de munca ti se recomanda un domeniu in care ai avea posibilitati iar ei locuri garantate,desigur merita sa faci un curs sa fi in tema...
    dar sa faci "la plesneala " cursuri peste cursuri doar sa nu-ti taie asistenta sociala ...e inutil totalk,asa cum spui si tu

    RăspundețiȘtergere