"Povestea aceasta începe acolo, departe, pe plaiurile Moldovei şi se isprăveşte aci, în inima Parisului. Pentru a merge din satul în care m-am născut spre marele oraş unde-mi sfârşesc zilele, am străbătut o cale anevoioasă, străjuită de copaci ce se pierd în zarea îndepărtată. A fost lung, desigur acest drum. Cât de scurt mi s-a părut."- George Enescu (19 august 1881, Liveni, Botoşani – 4 mai 1955, Paris)
(din cartea "Amintirile lui George Enescu" de Bernard Gavoty)
(din cartea "Amintirile lui George Enescu" de Bernard Gavoty)
Vezi mai multe video Diverse
Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu” funcţionează în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu şi are statut de monument istoric. Edificiul a fost construit în 1880 într-un frumos parc dendrologic, situat într-o zonă colinară, la 37 km de oraşul Bacău, în proximitatea satului Tescani.
După întâlnirea Marucăi Cantacuzino, născută Rosetti Tescanu, cu George Enescu, în 1909, marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajelor. Bunăoară, la Tescani a definitivat capodopera sa lirică, Oedip, pe care a dedicat-o Marucăi.
Prin actul de donaţie făcut de Maria Cantacuzino-Enescu în 1947, conacul familiei sale a devenit aşezământ cultural. În 1980 a fost inaugurată “Casa Memorială Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal, devenită, în 1990, Centrul de Cultură Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultură "Rosetti Tescanu - George Enescu". Din anul 2006, casa memorială din Tescani este secţie a Muzeului Naţional "George Enescu".
SursaAici veţi găsi o postare despre vizita mea la conac.
e frumoasa si cea din sinaia-cumpatu
RăspundețiȘtergereAvem ce vizita si la noi in tara. Dar promovarea???
RăspundețiȘtergere