PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

28 aprilie 2024

Eric Emmanuel Schmitt-fragmente din cărți

 Oamenii cultivați au întotdeauna un cult al trecutului, cu ideile generațiilor de dinaintea lor și gustul bătrânilor.”

***

„Cred că acesta este, cu adevărat, și rolul nostru pe Pământ, să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic. Să-i inoculăm o viziune pozitivă asupra lumii, să-i dăm această credință în energia vitală, să-i transmitem cultură și dragoste de viață și de valorile vieții.”
***




„Din tenebrele Holocaustului, Eric-Emmanuel Schmitt a reușit să extragă o poveste luminoasă, plina de speranță.“ – Le Soir

***
„Belgia anului 1942. Cel de-al Doilea Război Mondial nu și-a hotărât încă învingătorii. Evreii sunt siliți să se ascundă sau să fugă, alternativa fiind lagărul nazist. Cei care nu reușesc să se salveze încearcă măcar să-și pună copiii la adăpost. Micuțul Joseph se numără printre copiii care trebuie să se ascundă. El învață să uite, să-și anuleze identitatea, povestea, amintirile, familia. În internatul catolic unde este înscris pentru a i se pierde urma, Joseph îl întâlnește pe părintele Pons, un om a cărui misiune va fi să-l ajute pe Joseph să nu-și piardă nici speranța, nici credința în existența Binelui. Asemenea lui Noe, părintele Pons salvează făpturile Domnului din fața cataclismelor Istoriei. În catacombele bisericii catolice, el construiește o Arcă a spiritului pentru Joseph: o sinagogă unde pot fi studiate Tora și Cabala. Alături de părintele Pons, Joseph se va îmbarca într-o călătorie spre limanul vremurilor care se reașază în matcă.”

***

„Noe a înțeles atunci că își câștigase nebunescul rămăşag: să salveze făpturile lui Dumnezeu. - De ce nu le-a salvat Dumnezeu însuși? Nu-i păsa de ele? Plecase în vacanţă? - Dumnezeu a creat universul o dată pentru totdeauna. El a născocit instinctul și inteligenţa pentru ca noi să ne descurcăm fără El.”


***

„Datorită domnului Ibrahim îmi dădeam seama că evreii, musulmanii și chiar creștinii, au avut o grămadă de oameni de seamă în comun, înainte să înceapă să se certe ca chiorii.”
„Domnul Ibrahim şi florile din Coran” - Éric-Emmanuel Schmitt

***

"De fapt, pământul nu duce lipsă de minunății, ci de oameni care să se minuneze."
Eric-Emmanuel Schmitt - Noaptea de foc

***


„Unele femei sunt niște capcane în care cazi și de unde uneori nu mai vrei să ieși."
„Visătoarea din Ostende”- Eric-Emmanuel Schmitt

***


„O femeie de vis nu e cea la care visează o femeie, e femeia pe care o vede bărbatul.”
„Vindecarea” - Eric-Emmanuel Schmitt

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu