Fragmente:
„Un aspect greu de uitat
din acei ani de liceu de la Cernăuţi, şi care trebuie amintit cu această
ocazie, era modul de prezentare a elevilor, din toate clasele, din punct de
vedere al felului cum erau îmbrăcaţi, nefiind lăsat nimic la voia întâmplării.
Astfel, elevii din comunele înconjurătoare Cernăuţiului, din Clocucica,
Caliceanca, Roşa şi altele, veneau şi la şcoală în portul popular specific
zonei din care proveneau: ițari
si cămăși
țărănesși, iar în sezonul rece, iarna,
sumane bogat ornamentate, cu găitane.
Copiii de trupă
veneau la şcoală îmbrăcaţi în uniformă militară, pe măsura lor, cu gradul de „elev”.”
„Pe atunci elevii din clasele mici erau supravegheați în privința comportamentului în afara şcolii. Pe străzi și în cinematografe patrulau echipe de elevi din clasele superioare de liceu, care aveau misiunea de a veghea la respectarea regulilor de purtare civilizată pe stradă a micilor școlari, cât şi de a asigura protecţia acestora în eventualitatea unor agresiuni nedorite. De asemenea, aveau sarcina de a controla în cinematografe dacă micii elevi au permisiunea de a viziona filmul care rula la acea oră. Ei cereau copiilor să prezinte ausweisul semnat de dirigintele clasei.” (~ anul 1941)
****************************************************************
„De ce oare, cu cât ceasurile, zilele și anii se înmulțesc asupra lui, cu atât mai mult omul se uită în urma sa și, din căutătură în căutătură, se oprește cu plăcere la cele mai depărtate aduceri aminte, aducerile aminte ale tinereții și ale copilăriei... Vântul ce bătea atunci, lacrimile ce se vărsau, se uită; din zilele trecute a rămas în închipuire un soare de-a pururea cu raza strălucitoare și un miros de neșters.... Are dreptate aducerea aminte: nimica nu poate fi mai frumos decât trecutul, căci trecutul e tinerețea și tinerețea este fericire!...."
„Un aspect greu de uitat din acei ani de liceu de la Cernăuţi, şi care trebuie amintit cu această ocazie, era modul de prezentare a elevilor, din toate clasele, din punct de vedere al felului cum erau îmbrăcaţi, nefiind lăsat nimic la voia întâmplării. Astfel, elevii din comunele înconjurătoare Cernăuţiului, din Clocucica, Caliceanca, Roşa şi altele, veneau şi la şcoală în portul popular specific zonei din care proveneau: ițari și cămăși țărănești, iar în sezonul rece, iarna, sumane bogat ornamentate, cu găitane. Copiii de trupă veneau la şcoală îmbrăcaţi în uniformă militară, pe măsura lor, cu gradul de „elev".”
„Pe atunci elevii din clasele mici erau supravegheați în privința comportamentului în afara şcolii. Pe străzi și în cinenematografe patrulau echipe de elevi din clasele superioare de liceu, care aveau misiunea de a veghea la respectarea regulilor de purtare civilizată pe stradă a micilor școlari cât şi de a asigura protecţia acestora în eventualitatea unor agresiuni nedorite. De asemenea, aveau sarcina de a controla în cinematografe dacă micii elevi au permisiunea de a viziona filmul care rula la acea oră. Ei cereau copiilor să prezinte „ausweisul„ semnat de dirigintele clasei.”
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu