PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

16 iunie 2012

Mă lămuriţi?

    Pentru ce se dau de pomană la noi la ortodocsi (că la alte religii nu am aflat, deşi am mai citit) pentru cei "care au plecat dincolo" pat, masă, oglindă, făraş, mătură?  

Cu ce-l ajută pe cel "plecat"?

21 comentarii:

  1. Pentru ca..."cate bordeie,atatea obicee"

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta stiu si eu, dar la ce folosesc???? Mai ales sa te apuci sa le cumperi de noi si costa ceva!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela,la noi se cumpara noi,numai la 7 ani.In rest se da ce a purtat mortul.Bine,nu zdrente.Faras si matura n-am auzit pana acum.Pat,masa,haine si bineinteles restul pomenilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dilema mea este pentru ce, la altii din alte religii nu le trebuie?????

    RăspundețiȘtergere
  5. Pana la Judecata de Apoi soarta celor care au murit nu este hotarata definitiv.
    Ei pot sta fie in Iad , fie in Rai in functie de credinta si de faptele lor ptr ca ambele conteaza - a se citi Epistola lui Iacov si scrierile sf.Parinti.
    Abia dupa Judecata de Apoi ,unii vor merge la osanda vesnica si altii la bucuria vesnica ,deci in Rai .
    Pana atunci noi prin milostenie si prin rugaciunile noastre ,mai ales pomenindu-i la Sf.Liturghie ,deci prin rugaciunile Bisericii ,ale preotilor putem sa le mai alinam soarta pe care o au acolo . Impropriu zis noi , ptr ca de fapt Dumnezeu este cel care se indura de ei.
    Se poate schimba chiar soarta celor care nu au avut pacate foarte grele .

    Gasesti mai multe explicatii f.bine argumentate aici-
    http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/despre-credinta-ortodoxa/rugaciunile-pentru-cei-morti-79909.html

    RăspundețiȘtergere
  6. O sa citesc!
    Nu contest faptul ca trebuie sa ne rugam pentru ei si la biserica preotul, chiar si noi, sa aprindem lumanari, sa dam de pomana, dar pana la a face niste pomeni in care se dau ceea ce am scris mai sus, e cale lunga. Nu inteleg pentru ce.

    RăspundețiȘtergere
  7. Intreaba preotul.Nu te obliga nimeni ca sa dai.Daca dai,o faci pentru tine :),parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Depinde ce preot intrebi! In zona , nu mai stiu cum era la Ploiesti, se obisnuieste cand se dau lumanarile la preot sa citeasca pomelnicul sa se dea si prosoape. Am fost la o manastire tot in zona si a spus ca daca vreau sa dau prosop dau, daca nu nu, nu scrie nicaieri, asa cum nu cred ca scrie undeva sa se dea ce am scris mai sus sau altele care nu au nici o legatura cu credinta si cu religia un sine. Nu cred ca a zis Doamne-Doamne da aia, aia, sau cealalta. Se mai trezeste cate unul care mai pune cate ceva "ca sa fie mai frumos" si asa se preia "traditia". Dar.... nu mai zic nimic!

    RăspundețiȘtergere
  9. osinda vesnica??/vai de noi MOnica D...lame comment
    Mihaelo deci in functie de zona, s-a p-astrat din fondul precrestin pagin obiceiul ca mortul sa fie INMORMINTAT si daca nu, sa se adauge obiecte de uz casnic-a se vedea obiceiurile tracice/dace/vikinge de inmormintare, in care mortul era inzestrat cu tot ce ii trebuia unei gospodarii pentru cxa in lumea de dincolo sa ia cu el NAGUALUL obiectelor...asa ca traditiile au supravietuit partial...de fapt daca a fost crestin nu este necesara decit liturghia pentru morti si pomana de hrana apa si haine, care il bucura spiritual pe raposat si nu altfel...aia cu osinda vesnica mai usurel ca nu exista

    RăspundețiȘtergere
  10. hmmm. habar nu am. tin minte cand eram mica si a murit bunica vitrega au pus afara, la geam o cana cu apa si niste vata. vata era ca sa se odihneasca sufletul raposatei, iar apa sa o bea. dimineata ma duceam sa ma uit si cand vedeam cana jumate eram tare impresionata. pe vremea aia nu ma gandeam ca apa se poate evapora sau o pot bea pasarile.. :)
    dar in rest...habar nu am...
    claudia/blondix

    RăspundețiȘtergere
  11. @Claudia- si eu auzisem de asa ceva. Dar nu-mi aduc aminte sa fi facut asta la "plecarea" vreunuia dintre parintii mei.

    RăspundețiȘtergere
  12. @karmapolice-si eu sunt de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste pomenirea crestinului ortodox.
    Eu consider ca sunt niste bani aruncati degeaba pe niste lemne. Dar pentru ca anumite persoane nu renunta la aceasta idee se ajunge si la discutii in casa intre soti si obliga pe altii sa cheltuie bani care ar putea folosi la cu totul altceva. In ziua de azi nu se "scalda" multi in bani.

    RăspundețiȘtergere
  13. Din pacate, nu-l ajuta cu nimic, daor bani cheltuiti in vant, in van. Se face pur si simplu ca o traditie, si cand ma gandesc ca unii nici nu au ce pune pe masa si cand vine vorba de pomana, se imprumuta e foarte dureros!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Iulia si Ana :) - asa consider si eu!!!! Dar ce sa-i faci cand altii se incapataneaza si nu renunta la ideile lor!!!
    Bine ai revenit!

    RăspundețiȘtergere
  15. Depinde la ce pomana ne gandim - daca e vorba de hainele mortului, de lucrurile folosite de el, etc - explicatia ar fi pe de o parte religioasa si pe de alta parte practica. Putini din familie isi doresc sa poarte hainele mortului sau sa foloseasca lucrurile lui . Nu neaparat din motive de igiena ci mai mult ca o superstitie
    Si din nou- daca lasam la o parte explicatia religioasa e bine sa dai de pomana pentru ca "dar din dar se face". Si nu sunt vorbe goale. Nu ti s-a intamplat sa dai cuiva ceva si sa nu zica nici multumesc dar apoi intr-o zi sa primesti ceva de la o persoana de la care nu te-ai fi asteptat?
    In plus- daca am trei bluze si port doar doua de ce sa nu dau "de pomana"? Numai ca mie imi place sa folosesc cuvantul cadou :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu contest pomana care se face, chiar cand se dau si haine, dar... pana la a cumpara mobila sa o dai de pomana e cale lunga!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu nu am intalnit niciodata un astfel de caz desi sunt crestina ortodoxa
    Asadar tu te referi la exceptii :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu am dreptul sa judec traditia altei religii, partea proasta este insa, cand la traditii, pe parcursul vremii, se tot adaoga...

    Incepand cu inmormantarea, cand unele persoane sunt capabile sa-si ia de la gura, ca sa ingroape ruda respectiva in cel mai grozav si
    elegant sicriu.
    Schimba asta cu ceva situatia raposatului ?
    Precis ca nu. Schimba insa modul in care este
    privita familia, care, (crede ea), este urcata
    pe inca o treapta a societatii...

    La fel se intampla si la ''pomana''.
    Vad vecinii, vad prietenii...
    Doar raposatul nu vede...

    Adevarul este ca, cel mai important este ce vede
    Cel de Sus.
    Si Lui nu-i place trufia.
    Putem sa daruim si fara sa exageram.
    Modestia valoreaza in ochii Domnului mult
    mai mult decat niste mobile.

    Stiu ca in religia mea, ne conducem dupa poruncile Lui.
    Si, asa cum "Din pamant suntem si in pamant vom merge...", persoana decedata este ingropata doar
    in giulgiu.
    Iar cand ne intalnim la cimitir pt a comemora
    decesul, dupa comemorare, familia serveste pe
    cei prezenti cu prajitura si Liqueur.
    Si asta nu din zgarcenie...

    Se poate da ''pomana'', pastrand anumite proportii. Dar cea mai bine vazuta de Dumnezeu,
    este cea daruita fara surle si trambite.
    Atunci este sigur daruita din suflet...


    Cer scuze daca cineva se simte jignit, nu asta
    a fost intentia mea...

    RăspundețiȘtergere
  19. Am participat si eu la o inmormantare iudaica si am vazut cum e! Simplu cum ar trebui sa fie peste tot! Nu cred ca atunci cand se trece dincolo te intreaba ce esti. Am vazut in filmul Nosso Lar cum ii primeau pe toti indiferent de religie si eu cred ca asa este. Doamne-Doamne care ne-a creat unul singur.

    RăspundețiȘtergere
  20. ``aia cu osinda vesnica mai usurel ca nu exista``
    -Daca avem impresia ca toti vom ajunge in Rai sau ca nu exista pedeapsa vesnica ne inselam .
    Asa cum dreptii au rasplata vesnica -cea de a fi cu Dumnezeu ,asa vor avea parte unii de osanda vesnica ptr ca in viata lor nu au vrut sa stie sau mai mult ,chiar l-au urat pe Dumnezeu.
    E si logic.Un satanist ,un ateu inrait sau unul care traind in pacate mari , se amageste cu ``las ca Dumnezeu ma iarta in marea Sa mila si eu pot sa merg in continuare pe drumul asta ``,oare astepta ca sa fie dupa moarte cu Cel pe care nu l-a vrut niciodata in viata lui de pe Pamant?
    Citeste Biblia si scrierile Sf.Parinti,
    Ratacirile si parerile personale neargumentate nu -si au locul.
    In al doilea rand , din nefericire credinta ortodoxa e ``atacata`` de parerile babesti -sa dai matura ,faras , farfurie etc.
    Nu exista asa ceva, o astfel de regula.
    Exista pomeniri ale celor adormiti la anumite intervale de timp-3 zile , 9 zile,3 săptămâni,6 săptămâni ,6 luni,9 luni,1 an ,7 ani . Se face coliva -a se vedea viata sf.Teodor Tiron in legatura cu obiceiul colivei .De asemenea se mai aduc paini sau colaci si vin -prefigurare a Liturghiei, când devin Trupul şi Sângele Domnului.Se mai împart vase, pahare şi tacâmuri.

    RăspundețiȘtergere