PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

02 iunie 2012

Fie-i memoria binecuvântată!

Pentru că a plecat "dincolo" ultima persoană de origine evreiască din oraşul nostru am căutat să aflu despre ritualurile de înmormântare în religia iudaică. Am postat câteva fragmente, iar dacă vreţi să mai citiţi puteţi intra pe linkuri.  


"Iudaismul ne învaţă că moartea este sfârşitul vieţii fizice; corpul moare, dar sufletul trece în lumea de dincolo. Mai mult, credem că după moarte urmează un fel de dare de seamă în faţa lui Dumnezeu pentru felul cum ne-am purtat în viaţă. Iudaismul susţine ideea că suprema răsplată pentru o bună comportare în timpul vieţii este să fii primit în lumea de dincolo. Astfel, o faimoasă parabolă talmudică (Cartea legii evreieşti) ne învaţă că lumea asta este un fel de anticameră, în timp ce lumea cealaltă este ca o sală de banchet."
continuare aici 

"Iudaismul cere ca un mort să fie privit în mod onorabil. Astfel, nu este permis să se răspândească bârfe despre acea persoană, să se încalce o promisiune către acea persoană sau să i se întineze memoria în orice alt fel. Un asemenea păcat este considerat mai rău decât unul împotriva cuiva care este în viaţă, deoarece nu ne putem cere iertare de la un mort. În mod similar, suntem încurajaţi să ne plătim datoriile mai vechi, fie financiare, fie personale către persoana decedată, de exemplu respectarea unei promisiuni de a face o faptă bună pentru acea persoană la moartea ei. Într-adevăr, o astfel de faptă se numeşte Gemilut Khesed sau un act de dragoste şi bunavoinţă şi este privită cu respect deoarece nu poate fi răsplătită de către cel decedat şi este deci făcută din pur spirit altruist.
continuare aici



"Printr-o regulă foarte egalitară, iudaismul interzice înmormântarea în haine mai decorate şi cere ca toate corpurile să fie înmormântate într-o cutie de lemn, deoarece toţi sunt egali în faţa morţii şi bogaţii şi săracii."
 continuare aici



"Tradiţia evreiască încurajează simplicitatea îngropăciunii. Se foloseşte un sicriu simplu din lemn, acoperit, deoarece se consideră că este lipsă de respect ca oamenii să se uite la persoana decedată care nu îi mai poate privi."
 Continuare aici 


"Înmormântarea în sine constă din elogii, din citirea psalmilor (de obicei Psalmul 23) împreună cu El Maleh Rachamim, o rugăciune în numele celui decedat, precum şi o rugăciune numită Ztiduk Hadin, care reprezintă o afirmare a faptului că în ciuda durerii cauzate de această pierdere, ne dăm seama că nu întelegem planul lui Dumnezeu pentru lume, dar că ştim că acest plan este unul drept." 

Oare să mai scriu că aceste fragmente le-am pus aici pentru că aşa cred şi eu că ar fi normal să fie şi la noi la ortodocsi?
Am scris! 



6 comentarii:

  1. sa nu uitam ca iudaismul(si Iisus era de aceeasi religie) crede in reincarnare, credinta pe care biserica a suprimat-o

    RăspundețiȘtergere
  2. Inmormantare in sicriu se obisnuieste doar in
    Diaspora. In Israel cei decedati sunt inmormantati doar inveliti in giulgiu.
    Si asa cum ai scris Mihaela, nu exista diferenta intre bogati si saraci, ''din tzarana ai venit, in tzarana te vei intoarce''...
    Toti sunt egali in fata mortii...

    La sfarsitul ceremoniei de inmormantare, rabinul care-o oficiaza, cere iertare mortului in numele celor prezenti, pt orice suparare care i-a fost cumva produsa in timpul vietii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Karma, permite-mi sa te contrazic.
    Iudaismul nu crede in reincarnare, adica, sufletul celui care moare se va renaste intr-un alt trup.
    Asta poti gasi doar in Hinduism si Budism, nu si in cele 3 mari religii monoteiste.

    Notiuni despre reincarnare poti gasi insa in invataturile Kabbalei sau in secte mistice musulmane...

    RăspundețiȘtergere
  4. da,crede in reincarnare,nu crede in Iad si Rai si este aproape 99% in starea pura in care a fost transmis.

    Mihaela,felicitari generoase pentru grija ta de a acoperi cat mai multe arii....

    RăspundețiȘtergere
  5. @karma police- nu ma bag ca nu stiu
    @b.d.- am fost la inmormantare si am vazut ca sicriul era din scanduri simple si la sfarsitul inmormantarii persoanele care l-au cunoscut prin punerea mainii drepte pe sicriu si-au "cerut iertare" de la cel care a "plecat".
    @viorica- multumesc, dar dupa cum spunea karma police odata despre blogul meu, este extrem de personal. Si asa e, postez exact ce ma intereseaza, ce-mi face placere, si ma bucur mult cand ma viziteaza prietenii si cunostintele mele "online" pe care reusesc sa le identific.

    RăspundețiȘtergere
  6. MihaelaDr, din ce ai scris inteleg ca simplitatea este conceptul de baza in ritualurile iudaice, mi se pare normal sa fie astel pretutindeni.

    Din pacate insa de multe ori nu ne tinem promisiunile fata de persoane in viata, daramite fata de cei dusi.

    Karma police si Viorica Abbu : cum adica iudaismul crede in reincarnare? Eu stiam ca astea sunt concepte 'pagane'.

    RăspundețiȘtergere