PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

02 martie 2024

Cărti-ce să citim, ce citim

 „Ce să citim?

Orice te atrage este bine să citești, pentru că există o rezonanță. Ai o carte pe care doar o vezi sau doar o atingi și simți că aceea e o carte care este pentru tine, în care poți să găsești informații benefice ție și de care te poți folosi. Risvan Vlad Rusu


„Acum cărțile par niște simple bibelouri în bibliotecă pe care le mai miști cumva să mai ștergi praful depus printre rafturi. Le cobori, le urci înapoi, le atingi, le mai mirosi. De unele îți mai amintești, îți mai creează o emoție, o amintire, o nostalgie. Altele însă, nu-ți mai spun nimic, și-au pierdut farmecul de odinioară.
Pentru că acum ai o tona de filme la dispoziție care nu-ți cer niciun efort intelectual. Alte vremuri, alți oameni, altă distracție. Înainte oamenii își tăiau din somn să mai prindă o oră de lectură în plus. Acum te trezești devreme să descarci ultimul episod din Shogun și să-l vezi la prima strigare, asta după ce ai stat ca pe ghimpi o săptămână după următorul episod. Și când te gândești ce căutate erau volumele Shogun și cum te subjugau imediat ce le începeai. Cum se vindeau ele pe vremuri pe ascuns prin librării. Dacă le aveai în casă, erai cineva, nenicule!
Înainte lumea citea, era ca un ritual. Își împrumutau cărțile cu inima strânsă, ca și cum și-ar fi dat o parte de suflet. Dar oamenii aveau atunci altă stare. O stare care acum nu mai e. Acum te uiți la film și impactul e altul. Superficial față de carte. Dar atât este la ora actuală. Un impact pe o oră sau două, după care treci la altul pe bandă rulantă. Însă multă maculatura vizuală în peisaj. Dacă nu știi să le filtrezi te uiți cu orele la toate prostiile de zeci de episoade apoi la final te întrebi cum de ai pierdut atâtea ore degeaba. Dar te uiți, cauți ceva bun și te amăgești că ai găsit, trebuie justificat abonamentul ăla că doar nu plătești în zadar. Îți faci timp pentru filme, nu ai încotro. Dacă mai ești pasionat și de muzică și de sporturi, ai încurcat-o. Îți mai trebuie vreo 24 de ore să le vezi și să le asculți pe toate!
Acum nu vă lăsați duși de nas pe aici. Shogun e super. Tocmai am văzut episodul 4, s-a lansat azi!”
Cristi Ciorcila

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu