PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

12 aprilie 2012

Vinerea Mare şi mielul de Paşti

"În comunităţile tradiţionale se considera că Vinerea Mare deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând astfel fără protecţie divină. Se spunea că Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri obişnuite, denumirea Vinerea Seacă fiind explicată prin postul negru pe care mulţi oameni obişnuiau să-l ţină acum."

continuare pe site-ul Tradiţional Românesc

5 comentarii:

  1. nu stiu cat de mare poate fi Vinerea mare.Pentru mine are tot 24 de ore.Dar mare este bucuria familiei ce se pregateste de sarbatoare si mare este fericirea de a fi impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt interesante obiceiurile care erau!

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-e dor sa mai fu in biserica sa cand prohodul. imi dadea o stare de bine...te pup si iti doresc sa ai parte de un PAste fericit si luminat :*
    blondix/claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie! Tu esti departe, iar la mine sunt alte motive! Tot postul m-am gandit cum acum vreo doi ani mergeam la toate slujbele din post, deniile, duminicile. Iar acum duc dorul acelor ani! Daca m-as apuca sa scriu motivele, as face pacate, asa ca mai bine ssssst.
    Sa dea Doamne-Doamne! Mai am o speranta de a merge la slujba macar de Inviere. Poate Doamne-Doamne imi asculta ruga!
    Si daca vrei sa asculti o slujba de Inviere cauta radioortodoxonline care da slujba de la Manastirea Putna si sigur vei avea si tu macar un pic din atmosfera din biserica.
    Un Pasti linistit si tie!

    RăspundețiȘtergere
  5. offf. inteleg ce zici tu aici.
    Tin mine ca imi alegea cel mai frumos snur ca sa-mi fac nod. si nu plecam din biserica nici sa ma duc la toaleta ca nu vroiam sa skipuiesc nimic. Tare frumos era...
    Am sa intru imediat ce ma intorc.
    nu-ti pierde speranta.
    Ooricum atata timp cat El este in sufletul tau nu cred ca ar trebui sa ai remuscari. Biserica nu este un catalog, in care daca nu apari ti se pune absenta. Te pup cu drag!
    blondix/claudia
    PS. cand revin am sa incerc sa dau de cap comentariilor. cum pot sa postez la tine logata, fara sa fiu anonim. la kkarma police de exemplu nu pot nici macar cu anonim sa postez comentariu. am sa apelez la o minte luminata, ca a mea de blonda nu ma duce mult, lol :)

    RăspundețiȘtergere